Vägra sociala medier

Påminner mig själv om det som är viktigt.

Jag tog bort Facebook i 2 års tid och raderade även hela mitt Instagramkonto under pandemin 2020-2022. Det var givande att få uppleva detta och också att se utifrån hur andra påverkades av social medier. Jag var redan ganska medveten om mitt och andras mobilberoende. Men det var ändå utmanade och ögonöppnande.
Innan jag tog beslutet byggde hjärnan upp betydligt mycket högre murar för mig än vad det faktiskt var i verkligheten. Jag märkte att jag klarade mig utan sociala medier väldigt bra. Det krävs en stark motivation att genomför detta. Från att bli serverad allt genom att bara skrolla på mobilen till att vilja hitta andra intressen, kreativa sätt att känna samhörighet och stimulans på. Men också acceptansen att vara i pauserna där i mellan, tristessen/lugnet innan någon ny impuls ger en den nya riktningen. Har man använt sociala medier som flykt, så möter du även dina tankar och känslor på ett ännu mer närvarande och kraftfullt sätt. Du kommer närmare dig själv på alla vis vilket är så utvecklade.

Något jag saknade under denna paus var att se vilka som gifte sig, skaffade barn med mera. Det förväntas att en själv är inne på sociala medier varje dag och kollar i flödet. Så ibland kunde jag missa events, födelsedagar och inbjudningar. Det var helt ofarligt också, men jag hade svårare att minnas födelsedagar och hitta events utanför FB. Sen var mycket kanske stängt på paus på grund av pandemin och jag hade fullt upp med mitt uppvaknande och att skriva klart min kurs så det fanns inte så mycket att missa. Jag önskar bara att vi skapar nya alternativ och vägar nu, för att inte låsa in oss själva i beroendet av tekniken. Det jag skulle vilja bygga vidare på är intresset att skapa andra sätt att sprida information på, så att fler kanske vill minska sin tid på sociala medier. Flera av oss läser inte tidningen idag ex, men tänk om man kunde få ut ett månadsblad på annonser för länets aktiviteter? Som uppmuntrade till fler fysiska träffar utan skärmar, där vi likasinnade kan mötas. Ett enkelt pappersblad med kul aktiviteter. Inget eliten hade velat haha, men något som säkert lätt skulle kunna skapas. Jag kom att tänka på tidningen Free som ett exempel, tänk om man kunde samarbeta med dom. Eller att vi bara var några stycken som hjälptes åt och sedan kunde vi som är intresserade hämta informationsbladet på olika upphämtningsplatser. Det gäller såklart att rätt människor är ansvariga för detta också, men då skulle vi slippa censureringar, algoritmer och även få anmäla oss lite mer privat till events.. Jag uppskattar inte själv att alla vet vilka aktiviteter jag går på.
Om du vet redan skapade lösningar på detta hör gärna av dig till mig! 🙂

”Snabbskräp”
En annan tanke jag tänk på är att idag när jag får meddelanden på sociala medier ”snabbskräp” som jag kallar det, skickat till mig på DM kan jag ibland undra om denna som skickade detta kommer att minnas var det var han/hon delade 5 minuter senare när den fortsätter att skrolla, eller till och med 1 minut senare? Och om det fortfarande då känns relevant? Vi är redan överväldigade av mail och meddelanden, hur vet jag om meddelandet som plingar i min telefon är en fråga efter något viktigt eller en papegoja som sjunger på FB? 😉
Kan vi påminna varandra att kommunicera medvetet på nätet på något sätt. Mycket av detta stör mitt nervsystem och vardag. Detta vill jag samtidigt själv också bli bättre på. Medvetenhet online.
Jag känner även av stressen att alltid vara tillgänglig 24/7 eller förväntningen om jag har öppnat ett meddelande, så ska jag svara på det direkt. Det är mänskligt att glömma att svara på ett meddelande, i mitt fall har det inte att göra med att jag ghostar någon haha, bara ett väldigt dåligt korttidsminne.
Jag tror också att det såklart finns teknik som redan finns eller kan skapas utan denna 5G strålning vi utsätts för.

Sista tankarna ~ Jag har även lyssnat en del på Anders Hansen. Han berättade i en podd om ett experiment man gjort på människor. Två personer sitter vid ett bord. Den ena får block och penna framför sig och den andre en mobil framför sig. Den med block och penna upplevde samtalet som intressant, medans den med telefonen framför sig upplevde samtalet som tråkigt TROTTS att ingen av dom rörde vid föremålen.
Detta bevisar åter igen Zombiefenomenet kring hur vårt samhälle har formats idag av skärmarna och att vi är mer avtrubbade. Det känns fullt rimligt att vi skulle älska våra medmänniskor mer om vi faktiskt kollade upp mer och visade att vi såg varandra. I See you!

Jag vill självklart alltid se världen på sett sätt som att glaset är halvfullt istället för halvtomt, men med det hoppas jag också att människor känner sig nyfikna till att följa sin inre vägledning ännu mer. Vad är det naturliga i framtiden, kanske inte vad som normaliseras och framstår som normalt i framtiden.

Dokumentären som drog igång dessa tankar igen hittar du HÄR.

Har även skickat efter boken, 10 skäl att radera dina sociala medier genast.

Får se vilka insikter jag landar i efter att ha läst den.
Hoppas du får en fantastisk vecka!